Lapis Havacılık Teknolojileri, Ankara Teknopark'ta faaliyetlerini sürdürüyor. İnsansız Hava Araçları filosunun birbiriyle koordineli bir biçimde hareket etmesi üzerine yerli ve milli yazılım geliştirmeye devam eden ekip, bu kez de havada görev değişim yapabilen bir drone geliştirdiler.
Havai Fişeklerin Yerini Drone'lar Alıyor!
Lapis CR-01 Trogon adı verilen bu drone, benzerlerinin aksine mevcut yakıt durumuna ve saha koşullarına göre önceden programlandığı gibi hareket etmiyor. Sıra dışı durumlarda görevi inisiyatif alarak değiştiriyor ve bu sayede diğer insansız hava araçlarını devreye sokabiliyor.
Lapis Havacılık Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aydın Pehlivanlı, 1.5 kilogram ağırlığa ve 30 dakika uçuş süresine sahip olan aracın 'görev değişimi' algoritmasını şöyle açıklıyor:
"Örneğin 3 kilometre uzaktaki bir noktayı ya da hedefi inceleyen drone, bataryasının bitmesine yakın dönüş süresini de hesaplayarak yerdeki hazır sisteme 'Bataryam bitiyor, sen kalk' mesajı gönderiyor. Bunun üzerine yerdeki sistem kalkıp, diğerinin olduğu yere giderek görevi devralıyor. Bataryası bitmek üzere olan drone da merkeze iniyor. Bu özellik aynı zamanda sürü özelliğinin de altyapısını oluşturuyor. Tek bir yer kontrol istasyonuyla birden fazla 'drone'u kontrol edebiliyoruz."
Lapis CR-01 Trogon henüz geliştirilme aşamasında, ancak uçuş ve görüntü testlerinin son bulmasına çok az bir süre kaldı. Aracın 1 ay içinde seri üretime geçmesi planlanıyor.