Yerli Otomobil İçin Şarj Altyapısı Çalışmaları Başladı

147
11
6
4
4
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından paylaşılan açıklamada yerli elektrikli otomobil için şarj altyapısı çalışmalarının başlandığı ifade edildi. Açıklamada her 10 araca 1 şarj noktası olacak şekilde planlama yapıldığı belirtildi.

Geçtiğimiz aralık ayında ülkemiz, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından geliştirilen yerli otomobille tanışmıştı. SUV ve sedan olmak üzere iki farklı versiyonla sahneye çıkan yerli otomobil, her iki versiyonunun da sahip olduğu tasarımla herkesin beğenisini toplamayı başarmıştı.

Bundan yaklaşık 2 hafta önce de 2022 yılında seri üretim bandından inecek ilk yerli otomobilin üretileceği fabrikanın temeli atılmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da bugün Türkiye'nin aynı zamanda ilk yerli elektrikli otomobili olacak otomobilin şarj istasyonları hakkında yeni bir bilgi paylaştı.

Şarj altyapısı planlaması görüşüldü:

togg

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in başkanlığında bir toplantıda bir araya geldi. Yapılan açıklamada toplantıda ülke genelinde kurulacak şarj istasyonlarının yol haritasının masaya yatırıldığı ifade edildi.

Toplantıda şarj istasyonlarının yol haritası kapsamında istasyonların kurulumunda teknik ve idari hususlar, şarj yönetimi ve donanım standartlarının oluşturulması, gerekli mevzuat düzenlemeleri, fiyatlandırma, yavaş ve hızlı şarj gereksinimleri, ulusal projeksiyon ve uluslararası gelişmeler ele alındı.

Her 10 araca 1 şarj noktası:

togg

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada Türkiye'de her bin kişiye 155 araç düştüğü belirtildi. Açıklamada 2030 yılına gelindiğinde yollarda 1 ila 2,5 milyon elektrikli aracın olacağının öngörüldüğü, bu araçlar içinde her 10 araca 1 şarj noktası olacak şekilde şarj noktası planlamasının yapıldığı paylaşıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şarj altyapısının yerli otomobil piyasaya çıkmadan önce hazırlanması için çalışmalara başladıklarını ifade etti. Dönmez, bu konuyla ilgilenmek üzere bir çalışma grubunun da oluşturulduğunu açıklamalarına ekledi. Türkiye'nin enerjisini Türkiye'nin otomobiliyle buluşturacaklarını belirten Dönmez, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

togg

"Dünyada dijitalleşmenin artmasıyla elektriğin önemi daha da artıyor. Akıllı sistemler, yapay zeka ve depolama gibi teknolojilerle enerjide ciddi bir değişim yaşıyoruz. Bugün elektriği sadece klasik anlamda tüketici dediğimiz kişi ya da kurumlar tüketmiyor. Tüketici kavramı insan yerine artık nesneleri ve nesnelerin interneti tabanlı bir enerji talebini de oyuncu yapıyor. Günümüzün oyuncuları artık TOGG örneğinde de olduğu gibi cansız nesneler ve yapay zeka yazılımları da olabiliyor. TOGG’un her türlü yapay zeka temelli teknolojiyle eşleşecek ve onları yönlendirecek olması bunun en güzel örneklerinden birisi."

"Enerji politikalarımızı hem üretim-tüketim hem de teknoloji noktasında eşgüdüm halinde yürütüyoruz. Enerji portföyümüzde yerli ve yenilenebilir enerjinin payını artırarak hem Türkiye’nin enerjisini yeniliyor hem de konjonktürel gelişmelere karşı daha dirençli bir altyapı oluşturuyoruz. Öte yandan dijitalleşmenin artmasıyla birlikte her türlü gelişmeyi enerji teknolojilerine aktarıyoruz. Yerli otomobille ilgili de bu anlamda gereken bütün süreçleri bir araya getirmek için diğer Bakanlıklarımızla da koordineli olarak çalışıyoruz."

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/yerli-elektrikli-otomobilin-sarj-altyapisi-icin-calismalar-basladi-/1928130
147
11
6
4
4
Emoji İle Tepki Ver
147
11
6
4
4