Yerli Üretim Kamyonlarda Sürücüsüz Araç Teknolojileri Denendi

24
4
2
1
0
Ford Otosan ve AVL, “Platooning-otonom konvoy” adlı bir Ar-Ge çalışması yürütüyordu. Ford Otosan Eskişehir Fabrikası’nda üretilen sistem, Ford Trucks’ın yeni çekici aracı F-MAX kullanılarak test edildi. Projenin yol haritası ise şimdiden 4. seviye otonom araçlardan oluşan konvoy üretmek olarak belirlendi.

Ford Otosan ve AVL tarafından ortaklaşa ilerletilen Ar-Ge projesi otonom araç konvoyu platooning'de test aşamasına gelindi. Geçtiğimiz yıldan bu yana çalışmaların devam ettiği projede ilk aşama geride kalırken amaç, kamyon taşımacılığına otonom sürüş özelliği kazandırmak. 

İlk aşama testinin bir parçası olarak iki Ford çekici, otonom şekilde peşpeşe yolculuk etti. Platooning yani 'takımlaşma' olarak adlandırılan bu teknolojinin arkasında Ford Otosan Ürün Geliştirme ve AVL’nin hem Türkiye’deki hem de Almanya’daki çalışanlarının iş birliği var.

ford ve avl

Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Burak Gökçelik, donanım, yazılım ve simülasyon testlerini yaptıkları aracın artık yollarda da test edildiğini söylerken, “Projenin, Türkiye’de otonom araç geliştirme faaliyetlerine öncülük etmesini istiyoruz. Ar-Ge projesi karbon emisyonunun ve yakıt tüketiminin azalmasına, yol güvenliğinin artmasına ve akıllı ulaşıma olanak sağlayacak. Projenin sonraki safhalarında ve uzun vadede “SAE-Seviye 4” otonom sürüş fonksiyonlarını geliştirmeyi ve uçtan uca (hub-to-hub) otonom otoban taşımacılığını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

ford otonom kamyon

Gökçelik, amaçlarının bu konuda tecrübeli bir kadro toplamak olduğunu söylerken, "Bu alanda küresel entegrasyonu sağlamayı amaçlıyoruz. Bizim için birinci öncelik her zaman yetenekli mühendis iş gücüne yatırım yapmak olmuştur. Yaptığımız bu yatırımların meyvesini yakın zamanda Avrupa'da 2019 Uluslararası Yılın Kamyonu Ödülü'nü alan F-MAX ile topladık. Şimdi ise bu yatırımın başka bir sonucunu, otonom araç teknolojilerinde kaydettiğimiz ilerleme olarak hep beraber görüyoruz." dedi. 

AVL Başkan Yardımcısı Rolf Dreisbach ise projenin pek çok faydası olacağını söylerken, "Platooning-otonom konvoy teknolojisinin, toplam sahip olma maliyetini azaltma ve yakıt tasarrufu sağlama gibi faydaları bulunmakta. Belirtilmesi gereken bir nokta da tüm otonom sürüş seviyelerinde uygulanabilecek güvenlik artışıdır. Halihazırda, projenin birinci aşamasında direksiyon, gaz ve fren kontrolü otoban koşullarında otonom olarak yönetilmiştir ancak şimdilik sürücünün yolu izlemesi ve beklenmedik bir durumda aracın kontrolünü ele alması gerekiyor. En nihayetinde ise tüm sistemin sürücü müdahalesine ihtiyaç duymadan çalışmasını hedefliyoruz. Bu uygulamada ilerleyen filo, trafik akışını düzenleyecek ve kamyonların birbirini yakın takip etmesi sayesinde otoyolların araç kapasitesini artıracak. Konvoya ait olmayan araçların sollama yapabilmeleri veya otoyol çıkışlarını kullanabilmeleri için konvoydaki araçlar otonom olarak aralarındaki mesafeyi artıracak ve araya girmek isteyen araçlara müsaade edebilecek." sözlerini sarf etti. 

Kaynak : https://www.haberturk.com/kamyonlari-otonom-yapti-2522934-ekonomi
24
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
4
2
1
0
Yorumlar(4)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
5 yıl önce
kamyon sürücüleri işsiz mi kalsın
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
O zaman bulaşık makinesi de kullanma git bir tane bulaşıkçı çalıştır evinde.
5 yıl önce
Yerli uretim ama Amerikali sirket
Bu kamyonlari ve otonom yazilim sistemini biz gelistirmedik.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
İşe araçla gidip gelirken ezbere bildiğim yolun bir noktasında kova genişliğinde bir çukur vardı son anda gördüm, ne bir uyarı vardı, ne de yol çalışması, Allah korusun ani bir yapmur yağsa o yolda o çukuru kimse göremez, özellikle bir motosiklet sürücüsünü bile öldürebilir, çukurun resmini çekip belediyeye mail olarak attım umarım ilgilenirler.

Biz otonom araç vb de yaparız inancım o konuda tam da biz doğru düzgün yol yapamıyoruz, yani istediğimiz zaman zoru başaran milletiz ama basit şeyleri beceremiyoruz, elbette istisnalar var sadece birazcık genelleme yaptım, hepimiz böyleyiz anlamında değil.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
Otonom araçlar hayal bence. Şu şekilde açıklayayım, eğer tam otonom araçlar hayatımıza girecekse tek bir tane bile normal araç olmamalı. Tek bir insan bile trafikte çok fazla tehlike içerir. O yüzden yakın tarihte otonom araclarin hayata geçeceğine inanmiyorum.
Yanıtla
-7
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
kerem35
5 yıl önce
Sırf otonomlar için yollar da yapılıyor örn. Çin. Ama tam otonom ise çevresindeki insanlı araçların hareketlerini tahmin edebilir ve ona göre davranabilir. Sadece otonomlar için yollar kolay zaten
5 yıl önce
Otonom aracın mantığını yanlış anlamışsın bu tren değil.