Türkiye’nin bölgesel yolcu uçağı ihtiyacını yerli ve milli imkanlarla karşılaması yönündeki girişimler neticesinde 2015 yılında sahipleri Eren ve Fatih Özmen olan ABD merkezli Türk şirket Sierra Nevada Corparation (SNC), pek çok havayolu şirketi tarafından kullanılan ve çok sayıda ülkede uçuş sertifikası olan Alman tasarımı Dornier 328 uçağının bütün haklarını satın almıştı.
SNC ve o dönem adı Savunma Sanayii Müsteşarlığı olan Savunma Sanayii Başkanlığı, uçağın üretiminin Türkiye’de gerçekleştirileceğini duyurarak bir protokol imzalamışlardı. Türkiye’de üretilecek olan yeni Dornier 328 uçaklarının adı ‘TR 328’ olacaktı ve bir jet bir de turboprop olmak üzere iki farklı versiyonu geliştirilecekti. Yapılan açıklamalarda Türkiye’de üretilecek TR 328’in ilk uçuşunun 2019 yılında gerçekleştirileceği belirtilmişti.
'Yerli ve milli' olması planlanan uçağı Almanya üretecek
Tüm bu gelişmeler, tabii olarak sevinçle karşılanmıştı. Kim kendi uçağını üretmek istemezdi ki. Bununla birlikte projenin ilerleyen safhalarında SNC ile Türkiye tarafı arasında ciddi görüş ayrılıkları oldu. SNC tarafından yapılan açıklamalarda görüş ayrılıklarının uçağın ‘yerlilik oranı’ konusunda olduğu belirtildi. Projenin sona resmi olarak açıklanmasa da 2017 yılında kulislerde rafa kalktığı konuşulmaya başlandı.
Yeni bir basın bülteni yayınlayan SNC, “Federal Almanya Şansölyesi Angela Merkel bugün (21 Ağustos), Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ve Federal Ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanı Andreas Scheuer’in de katıldığı etkinlikte, Dornier 328 uçağını yeniden üretme projesine destek verdiklerini açıkladı. Projeyi hayata geçirmek için, yeni bir orijinal ekipman üreticisi (OEM), DRA GMbH (DRA), Leipzig Almanya‘da kuruldu.” ifadelerine yer vererek Dornier 328 üretimine başlayacaklarını duyurmuş oldu.
Yerli ve milli uçağın 'şimdilik' rafa kalktığı resmileşti
85 ülkede uçuş sertifikası bulunan, Türkiye’de üretilmesi planlanan ve adının TR 328 olacağı açıklanan Dornier 328, D328NEU adıyla Almanya’da üretilmeye devam edecek. Şirketin açıklamasına göre SNC, ‘halihazırda Dornier 328 kullanıcısı olanların uçaklarının yenilenmesi ve yeni ihtiyaçların karşılanmasına yönelik pazarı’ hedefliyor.
SNC’nin sahiplerinden olan Eren Özmen, yaptığı açıklamada, “Fatih ve ben, geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, Türkiye’nin uzun yıllardır süregelen yerli yolcu uçağı üretme hayalini gerçekleştirmek için birçok iş ortağımız ile birlikte titizlikle çalıştık. Bu projenin, sadece ülkemize olan borcumuzu ödeme imkânı olarak değil aynı zamanda gelecek nesillere anlamlı yeni fırsatlar sunmak bakımından bizim için çok kıymetli bir çalışma olması planlanmıştı. Fatih Bey ve ben, ileride Türkiye için başka faydalı projeleri hayata geçirebilme fırsatını yakalayabilmeyi içtenlikle arzu ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.