Yılanların Kendi Kuyruklarını Yemelerinin Aklınızın Ucuna Gelmeyecek Sebepleri

5
5
3
1
1
Hayvanlar aleminde birçok canlı, hayatta kalmak veya hakimiyetini sürdürmek için kendi türünün üyelerini yer. Ancak söz konusu yılanlar olduğunda onların kendi kuyruklarını yeme davranışının sebepleri oldukça çeşitlenir. Peki bu sebepler nelerdir?

Yılanlar, çoğumuzun ürktüğü, korktuğu ve çekindiği canlılardır. Üstelik beklenmedik zamanlarda beklenmedik davranışlar sergilemeleri de tüm bu düşüncelerimizi destekler niteliktedir. 

Peki yılanlar neden kendi kuyruklarını yer?

Bir yılanın kendini yemesine neyin sebep olduğu tam olarak bilinmese de bu konuya dair birkaç teori vardır.

yılan

Bu teorilerden ilki, yılanların vücut ısısının yükselmesiyle ilişkilidir. Yılanlar, genel itibarıyla oldukça soğukkanlı canlılardır. Bu da vücut ısısını düzenleyemedikleri anlamına gelir. 

Onların vücutları, bulundukları yerin sıcaklığına uyum sağlar ve bu nedenle vahşi doğada kayaların üzerinde güneşlenirler. 

Ayrıca aşırı ısınma veya beklenmedik bir şekilde başka hayvanlarla karşılaşma gibi stres etkenlerine maruz kaldıklarında kuyruklarını ısırabilir hatta onları yutmaya çalışabilirler. 

Bir diğer teori, yılanların metabolizmasıyla ilgilidir.

yılan

Bir yılanın metabolizması herhangi bir nedenle hızlandığında o canlı, aç olmadığı halde aşırı derecede aç olduğuna inanabilir. Bu sebeple eğer çevresinde başka bir besin yoksa son çare olarak kuyruklarını yeme yoluna gidebilirler. 

Bu davranışın bir diğer nedeni basit bir kafa karışıklığından ileri geliyor olabilir. Şöyle ki eğer bir yılan yönünü şaşırırsa, kuyruğunu av sanıp onu yemeye çalışabilir. 

Yine evcil hayvan olarak kapalı bir yerde tutulan bir yılan, uygun olmayan koşullar altında stresin etkisiyle kuyruğunu yeme davranışı sergileyebilir. 

Kaynaklar: A-Z Animals, BBC

Yılanlarla ilgili ilginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

5
5
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
5
5
3
1
1