Bir grup bilim insanı, endemik bir tür olan ve oldukça zehirli olan mızrak başlı yılanın zehrinde bulunan batroxobin isimli enzimi kullanarak kanamaları saniyeler içerisinde durdurabilen özel bir 'süper yapıştırıcı geliştirmeyi başardı. Küçük bir tüp içerisine konulabilecek şekilde düzenlenmiş bir jelatin ile karıştırılan enzim, kanın pıhtılaşma sürecini hızlandırarak kanamaları kolayca durdurabiliyor.
Tıp dünyasında halihazırda kullanılan fibrin yapıştırıcıdan 10 kat daha fazla yapıştırma gücüne sahip olduğu tespit edilen yeni yapıştırıcının kanamayı durdurma süresinin de çok daha hızlı olduğu belirlendi. Fibrin yapıştırıcılarda 90 saniyeye karşılık yeni süper yapıştırıcı için bu süre 45 saniye olarak açıklandı.
Uygulamak oldukça basit:
Geliştirlen süper yapıştırıcı ile ilgili açıklama yapan çalışmanın yazarlarından Western Üniversitesi'nden profesör Kibret Mequanint ''Travma, yaralanma ve acil kanama sırasında, bu 'süper yapıştırıcı' tüpü basitçe sıkarak ve görünür bir ışığı birkaç saniye boyunca üzerine tutarak uygulayabilmek mümkün'' diyerek yapıştırıcının ne kadar kolay uygulanabileceğine dikkat çekti. Yine Mequanint'e göre bahsi geçen ve sıkıldıktan sonra yapıştırıcının üzerine tutulması gereken ışık basit bir telefon feneri bile olabilir.
İlk yardım çantalarına kolayca sığabilecek bir büyüklükte olan aplikatörü sayesinde trafik kazalarından savaş alanlarına kadar her yerde kullanılabilecek olan yapıştırıcının pek çok farklı kanama durumu için test edildiği açıklandı. Kesilmiş bir fare kuyruğu üzerinde yapılan testlerde yapıştırıcının 34 saniye içerisinde kan kaybında %78'lik bir azalma ortaya koyduğu bilgisi paylaşıldı.