Adeta 'Yıldız Fabrikası' Olan Bir Galaksinin En Net Fotoğrafı Paylaşıldı

8
1
0
0
0
Hubble Uzay Teleskobu, dört bir yanında yıldız oluşum bulutsuları yer alan bir galaksinin fotoğrafını çekti. Söz konusu galaksi, süpernovalar hakkında yeni keşiflerin önünü açabilir.

James Webb uzayın derin karanlığına fırlatılana kadar insanlığın uzaya dönük en net gözü olan Hubble Uzay Teleskobu, emekliliğe yaklaşıyor olmasına rağmen derin uzaydan çarpıcı görüntüler sunmaya ve evrenin diğer ucuna dair keşiflerde bulunmamızı sağlayan bilgiler toplamaya devam ediyor. Hubble'ın sunduğu son görüntü ise adeta bir yıldız fabrikası olan NGC 5486 gökadası oldu.

Düzensiz bir sarmal galaksi olan NGC 5486, parlak bir merkeze sahip olmasına rağmen Samanyolu gibi belirgin bir şekle sahip değil ve merkezden uzaklaştıkça savruk, seyrelen bir yapıda. Ancak Hubble tarafından paylaşılan son fotoğraf, bu ilginç gökadanın başka bir özelliğini gözler önüne seriyor.

NGC 5486'nın çekilen muazzam fotoğrafı

NGC 5486

  • Fotoğrafın tam boyutlu haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yukarıdaki fotoğrafa dikkatli baktıysanız, NGC 5486'nın dört bir yanında pembe ışıltılar olduğunu fark etmişsinizdir. Dünya'dan 110 milyon ışıkyılı uzaklıktaki bu 'şekilsiz' gökadadaki her bir pembe ışıltı, yıldızların henüz oluşum aşamasında olduğu bulutsuları gösteriyor. Gelecek nesillerimiz, Hubble'dan çok daha gelişmiş teleskoplarını NGC 5486'ya çevirdiklerinde bu pembe noktalarda bebek yıldızları gözlemleyebilecekler.

NASA tarafından paylaşılan bilgilere göre yukarıdaki fotoğraf, tip 2 süpernovaların kalıntılarının incelendiği bir gözlem sırasında çekildi. NGC 5486'da 2004 yılında bir süpernova gerçekleşmişti ki bilim insanları da süpernovalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek ve sonrasında yaşananları keşfetmek için NGC 5486'yı mercek altında tutuyorlar.

Kaynak : https://www.nasa.gov/image-feature/goddard/2023/hubble-spots-a-star-forming-spiral
8
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
1
0
0
0