2I/Borisov olarak adlandırılan kuyruklu yıldızın sistemimize girdikten kısa bir süre sonra fark edildi. Bu da gözlem yapabilmek için uzun bir süre ortaya çıkarttı. Yapılan ilk araştırmalar ise bu cismin gittikçe hızlandığına ve siyanojen gazı yaydığına dair bulguları gösteriyordu.
Astrophysical Journal Letters yayınlanan yeni bir makale, William Herschel Teleskopunu kullanan uluslararası bir bilim insanı ekibi tarafından toplanan veriler sayesinde yapılan bu ilginç bulguyu ortaya koyuyor. Fakat bu gazın sadece cismin yüzeyinde etkili olduğu ve Dünya açısından korkulacak bir durum olmadığı da ortaya çıkıyor.
Cisim bizim için bir tehdit mi?
Araştırmayı yürüten Profesör alan Fitzsimmons'ın Universe Today'e verdiği demeçte "Yıldızlararası nesneler, diğer sistemlerdeki materyallerin örneklerini bizim sistemimize kadar taşıyan örneklerdir. Fiziksel doğa bize diğer gezegensel sistemlerin nasıl geliştiğine ve orada var olabilecek yaşam türlerine dair ipuçları verir. Kompozisyonlarını ölçmek bulduğumuz şeyleri, Güneş'in yörüngesindeki kuyruklu yıldızlar, asteroitler ve onlarca yıllık çalışmalarla karşılaştırmamızı sağlar" sözlerini kullandı. Fitzsimmons, bu kuyruklu yıldızın sistemimizde tipik olarak gördüğümüz kuyrukluyıldız türlerinden biraz daha “gazlı” görünmesine rağmen, siyanür içermesinin şok edici olmadığını söylüyor.
2I/Borisov'un yörüngesi çizildi ve Dünya için herhangi bir tehlike arz etmiyor. Bu da kuyrukluyıldızın herhangi bir parçasına Dünya'da rastlamamızı imkansız hale getiriyor. Bilim insanları ise kuyrukluyıldız sistemimizde kaldığı sürece daha fazla araştırma ve inceleme yapmaya devam edecekler.