Geçtiğimiz günlerde Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteye giriş sınavlarındaki baraj puanlarının kaldırıldığını açıklamış, sosyal medyada oldukça tepki çeken karar, uzmanlar tarafından da eleştirilere maruz kalmıştı.
"Kalite tartışması fevkalade yanlış tartışma"
Hürriyet gazetesinden yazar Nuray Babacan’a konuşan Özvar, barajın kalkmasıyla birlikte öğrenciler arası rekabetin artacağını ve tercih havuzunda daha fazla öğrenci olacağını belirtirken; bu gelişmenin öğrenci ve eğitim kalitesini düşüreceğine ilişkin kalite tartışmalarını da “fevkalede yanlış” şeklinde değerlendirdi.
Karara dair Özvar, "Daha fazla sayıda öğrenciyi tercihte bulunabilme imkânına kavuşturmak istedik. Baraj puanını kaldırarak tercih havuzunda çok daha fazla sayıda öğrencinin olmasını sağladık. Öğrenciler, baraj sebebiyle psikolojik baskı altında kalıyorlar. Onların üzerindeki psikolojik baskıyı kaldırabilmek, sadece başarılı olmaya yönlendirip sevk etmek, öğrenciler arasında daha fazla rekabeti sağlayabilmek istedik." ifadelerini kullandı.Puan üstünlüğüne dikkat çekti
Yeni sistemle tercih havuzunda puan üstünlüğüne sahip kişilerin, belli bir programa sınavda aldıkları puanın yetmesi halinde kayıt hakkı elde edebileceğini kaydeden Özvar, "Kısacası; geçen yıl olduğu gibi öğrenci, TYT ve AYT sınav puanı elde edebilirse, bunun için 0.5 net yapabilen ham puan alma imkanını elde etmiş olacak. “ şeklinde ifade etti.
Kişinin bir üniversite programına kayıt hakkı kazanması için puan üstünlüğü olması gerektiğine dikkat çeken Özvar, sınavda yerleştirmenin tıpkı daha önceki senelerde olduğu üzere kişinin aldığı puan ve başarı sırası ile mümkün olduğunu belirtti. Buna ek olarak Özvar, başarı sırası olmayan ve üniversite programının gerektirdiği puanı alamayan bir kişinin zaten kazanamayacağını ifade etti.