Politico tarafından bildirildiği üzere cuma günü Federal Ticaret Komisyonu, YouTube aleyhine federal gizlilik suçlamaları için oy kullandı. Wall Street Journal ve Bloomberg, resmi anlaşmanın büyük olasılıkla önümüzdeki hafta halka açıklanacağını söyleyerek raporu doğruladı. Anlaşmanın kesin şartları net değil ancak Google’ın 150 ile 200 milyon dolar arasında para cezası ödeyeceği bildiriliyor.
Suçlamalar, tüketici gruplarının Çocuk Çevrimiçi Gizlilik Koruma Yasasını (COPPA) ihlal ettiği iddia edilen YouTube'daki veri toplama ve hedefleme uygulamalarından kaynaklanıyor. Anlaşmaya ilişkin bazı detaylar, Temmuz ayında Washington Post tarafından bildirilmişti ancak bugünkü oylamaya kadar kesinleşmediler.
YouTube, birtakım politika değişikliğine gitti:
Oylama ile aynı günde YouTube, daha belirgin içerik filtreleri içeren bir dizi önlem ile birlikte YouTube Kids için internet sitesini aktif hale getirdi ancak sitenin ülkemizde kullanıma henüz açılmadığını ekleyelim. Platform, son haftalarda beklemede olan anlaşmaya cevaben bir dizi politika değişikliği de yaptı.
Değişikliklerden en önemlisi, çocukları hedef aldığı ortaya çıkan şiddet içerikli videolara açık bir yasak getirilmesiydi. YouTube, ayrıca çocukların videolarına yönelik hedeflenmiş reklamları da yasaklayarak videoları üreticiler için daha az kazançlı hâle getirdi.
YouTube, konu hakkında bir açıklama yapmadı:
YouTube’da uzun süredir olası COPPA ihlallerini soruşturmak için çağrılan Senatör Ed Markey, YouTube’a yüklü miktarda bir ceza verdi. COPPA kapsamında gizlilik kanununu uygulayan FTC, Google’ı onlarca milyar dolar para cezasına çarptırma yetkisine sahip. Tüketici destek grubundan bir vatandaş, “200 milyon dolardan fazla olmayan bir ceza, çocuk haklarını korumak için oldukça başarısız oluyor. Ne Google’ı yeterince cezalandırıyor ne de diğer şirketleri gelecekteki ihlallerden alıkoyuyor” açıklamasında bulundu.
200 milyon dolar ceza az bulundu:
Temmuz ayında FTC’nin Facebook’a Cambridge Analytica ve diğer veri ihlalleriyle ilgili ihlallerden dolayı 5 milyar dolar para cezası vermesiyle de benzer endişeler ortaya çıktı. Bir teknoloji şirketine karşı bugüne kadarki en büyük FTC para cezasıydı ancak birçok kişi, Facebook’un yıllık 55 milyar dolarlık kârı ile karşılaştırıldığında cezanın yetersiz olduğunu belirtti.