YouTube'un Video Önerileriyle Kullanıcıların Siyasi Görüşünü Etkilemeye Çalıştığı Ortaya Çıktı

13
5
2
0
0
YouTube ile ilgili dikkat çeken bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırma, YouTube'un öneri algoritmasının kullanıcıların siyasi görüşünü etkilemeye çalıştığını gözler önüne serdi.

İnternet kullanımının yaygınlaşması ile sosyal ağlar, hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bugün internet erişimi olan hemen herkes, gününün belirli bir bölümünü sosyal ağlarda "takılarak" geçiriyor. Yapılan yeni bir araştırma ise dünyanın en popüler çevrimiçi video ve canlı yayın platformu YouTube'un, siyasi görüşümüzü etkilemeye çalıştığını gözler önüne serdi.

New York Üniversitesi Sosyal Medya ve Politika Merkezi'nden bir grup araştırmacı, 1.063 yetişkin ile bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırmanın amacı, YouTube'un öneri algoritmasını daha iyi bir şekilde anlamaktı. Sonuca ulaşmak için siyasi ve politik olmayan 25 video belirleyen araştırmacılar, katılımcıların bu videolardan bir tanesini rastgele izlemeye başlamalarını ve sonra da önerilen videolardan ilk beşinden birini seçerek izlemeye devam etmelerini istediler. Her katılımcı, bu işlemi 20 kez uyguladı.

Siyasi görüşünüz ne olursa olsun, YouTube sizi "koyulaştırmaya" çalışıyor

YouTUbe

Araştırma kapsamında katılımcıların siyasi görüşü ile ilgili anketler de yapan araştırmacılar, çok dikkat çekici sonuçlara ulaştılar. Öyle ki YouTube, kullanıcının siyasi görüşüne göre hareket ediyordu. Önerilen videolar, sol görüşlüler için zamanla daha sola, sağ görüşlüler içinse zamanla daha sağa kayıyordu. Yani YouTube, kullanıcının siyasi görüşünü pekiştiriyordu. Ancak uzmanlara göre "çok hafif" seviyede etkileme amacı güdülüyordu.

ABD'de yapılan araştırma, dikkat çeken bir sonucu daha ortaya koydu. Tüm kullanıcı verilerinin ortalamasını alan uzmanlar, YouTube'un genel olarak sağ görüşü desteklediğini ve kullanıcıları sağ görüşe çekmeye çalıştığını tespit ettiler. Üstelik bu durum, kullanıcının siyasi görüşünden bağımsız olarak gerçekleşiyordu. Ancak uzmanlar, bunun nedenini anlayamadılar.

Google veya YouTube'dan da konuyla ilgili bir açıklama gelmedi...

Kaynak : https://csmapnyu.org/research/echo-chambers-rabbit-holes-and-algorithmic-bias-how-youtube-recommends-content-to-real-users
13
5
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
5
2
0
0
Yorumlar(3)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Ya yeter her uygulamaya ekleyip ağırlaştırıyorsunuz her şeyi. Microsoft da aynını yapıyor. Windows'u açıyorsun Copilot, Edge'i açıyorsun Copilot, fotoğraflar uygulamasını açıyorsun Copilot, paint'i açıyorsun Copilot, mail uygulaması Copilot, not defterine de ekleyeceklermiş. Eğilip klavyeye bakıyorsun artık Copilot tuşu da koydular. Keşke düzgün çalışsalar da dert etmesem. Geçen bir İngilizce şarkı sözü yazdım, bu sözler hangi şarkıdan dedim, bana "Süper Baba dizisinin jenerik müziği" dedi. YA BUNLAR YAPAY ZEKA FALAN DEĞİL, bunlar kelimeleri yan yana dizme botu sadece. Düşünme yetileri falan yok. Büyük firmalar, Microsoft olsun Google olsun, zannediyor ki bunların aklı var fikri var, o yüzden her yere sokuyorlar bunları. Ama anca uygulamaları programları yavaşlatmaya yarıyor.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
bunların düşünme yetilerinin olduğunu sana kim söyledi ise seni büyük keklemiş bro.
bunlar senin işini hafifleten araçlar. ameleliğini azaltırlar.
örneğin bir sistemde ücretli api kullanıyorsun bu apiye uygun yazılımın var çalışıyor. sonra firma dedi ki ben api alt yapımı değiştiriyorum.
sen bu dil modeline programın kaynak kodu bu diyorsun. bu ayarlı api komutları diyorsun. yeni api komutları bunlar diyorsun. bunu buna çevirirmisin diyorsun :D hop yapıyor. sonra oturup kontrol edip test ediyorsun sonra işin bitiyor öbür türlü 5 saat uğraşıyorsun.
yani bunlar süper baba nın jenerik müziğini bana ağzınla tıngırdar mısın demek için yapılmamış :D
1 yıl önce
1- uygulamalırın içine dil modelini komple koymuyorlar sadece api ile sorgu çekiyor yani uygulamayı şişirmez
2- bunlar bot değil senin nasıl nasıl beyninde nöronlar varsa bu modellerinde noronları var, düz chatbotlar json temelli dosyalar kullanır ve dosyarın için önceden hazırlanmış soru cevaplar bulunur.
3- bu dil modelleri senin yazdığın şarkıyı bulmak için eğitilmiyorlar ve allah bilir nw yazdında sonuç alamadın.
1 yıl önce
ya mı dedi o!
1 yıl önce
Sadece kısayol olarak mı kullanılacak acaba yoksa Edge'de Copilot'un yapabildiği gibi tarayıcı özelliklerine de müdahale edebilecek mi
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Helal olsun dedirten özellik, gerçekten de çok verimli olacağını düşünüyorum!
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .