YouTube'un Video Önerileriyle Kullanıcıların Siyasi Görüşünü Etkilemeye Çalıştığı Ortaya Çıktı

13
5
2
0
0
YouTube ile ilgili dikkat çeken bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırma, YouTube'un öneri algoritmasının kullanıcıların siyasi görüşünü etkilemeye çalıştığını gözler önüne serdi.

İnternet kullanımının yaygınlaşması ile sosyal ağlar, hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bugün internet erişimi olan hemen herkes, gününün belirli bir bölümünü sosyal ağlarda "takılarak" geçiriyor. Yapılan yeni bir araştırma ise dünyanın en popüler çevrimiçi video ve canlı yayın platformu YouTube'un, siyasi görüşümüzü etkilemeye çalıştığını gözler önüne serdi.

New York Üniversitesi Sosyal Medya ve Politika Merkezi'nden bir grup araştırmacı, 1.063 yetişkin ile bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırmanın amacı, YouTube'un öneri algoritmasını daha iyi bir şekilde anlamaktı. Sonuca ulaşmak için siyasi ve politik olmayan 25 video belirleyen araştırmacılar, katılımcıların bu videolardan bir tanesini rastgele izlemeye başlamalarını ve sonra da önerilen videolardan ilk beşinden birini seçerek izlemeye devam etmelerini istediler. Her katılımcı, bu işlemi 20 kez uyguladı.

Siyasi görüşünüz ne olursa olsun, YouTube sizi "koyulaştırmaya" çalışıyor

YouTUbe

Araştırma kapsamında katılımcıların siyasi görüşü ile ilgili anketler de yapan araştırmacılar, çok dikkat çekici sonuçlara ulaştılar. Öyle ki YouTube, kullanıcının siyasi görüşüne göre hareket ediyordu. Önerilen videolar, sol görüşlüler için zamanla daha sola, sağ görüşlüler içinse zamanla daha sağa kayıyordu. Yani YouTube, kullanıcının siyasi görüşünü pekiştiriyordu. Ancak uzmanlara göre "çok hafif" seviyede etkileme amacı güdülüyordu.

ABD'de yapılan araştırma, dikkat çeken bir sonucu daha ortaya koydu. Tüm kullanıcı verilerinin ortalamasını alan uzmanlar, YouTube'un genel olarak sağ görüşü desteklediğini ve kullanıcıları sağ görüşe çekmeye çalıştığını tespit ettiler. Üstelik bu durum, kullanıcının siyasi görüşünden bağımsız olarak gerçekleşiyordu. Ancak uzmanlar, bunun nedenini anlayamadılar.

Google veya YouTube'dan da konuyla ilgili bir açıklama gelmedi...

Kaynak : https://csmapnyu.org/research/echo-chambers-rabbit-holes-and-algorithmic-bias-how-youtube-recommends-content-to-real-users
13
5
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
5
2
0
0