İnternette pek çok küçüklü büyüklü şirkete, platforma ve hizmete devasa siber saldırılar yapıldığını, bu saldırılar sonucunda da kullanıcı verilerinin ele geçirilerek satılığa çıkarıldığını ya da şirketlere fidye talebinde bulunulduğunu görüyoruz. Bunların bir örneğiyse iki gün önce açıklandı. Have I Been Pwned tarafından da doğrulanan veri sızıntısı, Zula’nın Avrupa dağıtımcısı IDC Games kaynaklıydı.
Hangi bilgiler ortaya çıkmış?
Toplam 4 milyon 3 bin 642 kullanıcının bilgilerinin yer aldığı, bu kullanıcılar arasında pek çok Türk kullanıcının da olduğu veri dosyasında şu bilgiler yer alıyordu:
- Kullanıcı adı
- E-posta adresi
- IP adresi
- IPB formatıyla şifrelenmiş şifreler
Bu verilerin açığa çıkması nasıl bir tehlike sunuyor?
Her veri sızıntısında olduğu gibi bu veri sızıntısı da beraberinde birçok tehlikeyi getiriyor. Bu tehlikelerden en büyüğüyse zincirleme veri sızıntıları. 4 milyon IDC Games kullanıcısının bilgileri, bu kullanıcıların yetkili oldukları platformların da ele geçirilmesine neden olabilir. Aynı şekilde kullanıcıların diğer platformlardaki bilgileri de bu bilgiler sayesinde ortaya çıkabilir.IDC Games’in bu konu hakkında herhangi bir açıklamasına rastlayamadık:
Henüz yeni doğrulanan bu veri sızıntısı hakkında IDC Games’in herhangi bir açıklamasına ulaşamadık.
IDC Games, 18 Ocak’ta Zula’nın Avrupa’ya dağıtımını geçici olarak durdurmuştu:
Dağıtımcı şirket, Twitter hesabından paylaştığı açıklamada Zula Avrupa’nın geliştirici şirket (MadByte Games) oyunu düzeltip güncelleyene kadar geçici olarak kapatıldığını açıklamıştı. Şirket, MadByte’ın herhangi bir güncelleme yayınlamaması nedeniyle oyunun o güne kadarki durumunu ‘tahammül edilemez’ olarak nitelemişti.